Υπογονιμότητα
Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να τεκνοποιήσει έπειτα από τουλάχιστον ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισυλλήψεως.
Ποικίλουν οι παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα ενός ζευγαριού και μπορούν να αξιολογηθούν μόνο από εξειδικευμένη/ο γυναικολόγο.
Η υπογονιμότητα ενός ζευγαριού δεν αφορά μόνο την γυναίκα. Μπορεί να οφείλεται τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα, ή και στους δύο.
Για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του υπογόνιμου ζευγαριού θα χρειαστεί μια λεπτομερής διερεύνηση στην οποία βασικό ρόλο παίζουν το λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό, η κλινική εξέταση, οι βιοχημικές εξετάσεις και οι μέθοδοι απεικονίσεως. Κατόπιν αυτών θα προταθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις είτε προς την κατεύθυνση της αντιμετωπίσεως της υπογονιμότητος, αν αυτό είναι δυνατό, είτε προς άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η εξωσωματική γονιμοποίηση κ.ά. Πάντως λύσεις υπάρχουν αρκετές πια, καθώς η Ιατρική Επιστήμη έχει κάνει άλματα σχετικά με το θέμα αυτό και η εξειδικευμένη γυναικολόγος θα σας προσεγγίσει εξατομικευμένα, θα σας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και θα είναι δίπλα σας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.
(Για τις πιο συχνές σχετικές ερωτήσεις πατήστε εδώ)

Οι πιο συχνές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας είναι οι εξής:
-
Ηλικία
-
Ενδομητρίωση
-
Λοιμώξεις (φλεγμονές) της πυέλου
-
Επεμβάσεις στις ωοθήκες
-
Δυσπλασίες μήτρας
-
Ακανόνιστος κύκλος περιόδου
Οι πιο συχνές αιτίες αντρικής υπογονιμότητας είναι οι ακόλουθες:
-
Χρόνιος πόνος στους όρχεις
-
Αλλοιώσεις στους όρχεις κατά την παιδική ηλικία
(κρυψορχία, δυσμορφίες των γεννητικών οργάνων, κλπ.)
-
Λειτουργικές δυσκολίες
