Υπερπρολακτιναιμία

Το φαινόμενο της υπερπρολακτιναιμίας μπορεί να διαγνωσθεί, όταν υπάρχουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνη στο αίμα.
Ορισμένα από  τα συμπτώματα της υπερπρολακτιναμίας μπορεί να είναι:


 - Στειρότητα, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, οστεοπόρωση, απουσία, διακοπή  ή διαταραχές περιόδου, ξηρότητα στο κόλπο η οποία κατά τη σεξουαλική πράξη  προκαλεί πόνο και ρέει υγρό.

- Πονοκέφαλος και προβλήματα οράσεως μπορούν να  προκληθούν από μεγάλα προλακτώματα. Παρόλα αυτά, όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η υπερπρολακτιναιμία δεν δίνει κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα.

Αν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα δεν εμφανιστεί ή δεν παρατηρηθεί κάποιου είδους ενόχληση, μπορεί να μην χρειάζεται να πάρετε θεραπεία.

 

Αν, όμως, έχετε προλακτίνωμα υπάρχουν τρεις επιλογές θεραπείας:

  • Φαρμακευτική αγωγή.

  • Αν με τη χορήγηση φαρμάκων τα επίπεδα προλακτίνης δεν πέφτουν ή αν δεν ανέχεστε τις παρενέργειες των φαρμάκων, μπορεί να χρειασθεί να υποβληθείτε σε  χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

  • Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όταν η φαρμακευτική αγωγή είναι αναποτελεσματική, καθώς επίσης και η χειρουργική παρέμβαση, ή όταν ο όγκος μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς, τότε μπορεί να χρειασθεί ακτινοβολία κατά του όγκου.