Τραχηλίτιδα
Η τραχηλίτιδα είναι η οξεία ή χρόνια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας. Ο χρόνιος ερεθισμός του τραχήλου της μήτρας από τη σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο ποσοστό τραχηλίτιδα, ειδικά στις γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Άλλη αιτία είναι το εκτρόπιο, που υπάρχει φυσιολογικά στις γυναίκες αυτής της ηλικίας.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τη δημιουργία των φλεγμονών είναι: Οι τοκετοί, οι εκτρώσεις, οι διαστολές του τραχήλου της μήτρας, οι διαγνωστικές και κλασματικές αποξέσεις ή οι τοποθετήσεις ραδιενεργών υλικών για τοπική θεραπεία σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η λέπτυνση του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται σε ατροφία λόγω εμμηνόπαυσης, ενδέχεται να προδιαθέσει σε ανάπτυξη φλεγμονής.
Μικρόβια και ιοί είναι επίσης πιθανόν να προκαλέσουν τραχηλίτιδα.
Άλλοι πιθανοί παράγοντες είναι: η μη τήρηση επαρκούς καλής υγιεινής της περιοχής των γεννητικών οργάνων, η έλλειψη βιταμινών και η παρουσία ξένων σωμάτων.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της τραχηλίτιδας είναι η βλεννοπυώδης έκκριση, που εξέρχεται από το έξω τραχηλικό στόμιο. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί μικρή αιμορραγία ύστερα από επαφή, κατά τη γυναικολογική εξέταση με το μητροσκόπιο ή κατά τη λήψη τεστ ΠΑΠ. Κάποιες φορές ίσως υπάρχει ήπιος πόνος στην κοιλιά με ή χωρίς αντανάκλαση στην μέση.
Οι τραχηλίτιδες, που οφείλονται σε γονόκοκκο (γονορροϊκής αιτιολογίας), ενδέχεται να συνοδεύονται από ουρηθρίτιδες και να έχουν ως επακόλουθο την εμφάνιση συχνουρίας, δυσουρίας κ.λπ. Οι οξείες τραχηλίτιδες μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, αφού οι εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τοξικές για το σπέρμα.
Η επιλογή δε της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, τη βαρύτητα της φλεγμονής, από το αν έχει προηγηθεί άλλη θεραπεία, από τη συνύπαρξη ή όχι κάποιας άλλης φλεγμονής και από την επιθυμία της για τεκνοποίηση.