-
Πόσο τακτικές πρέπει να είναι οι επισκέψεις μου στο γυναικολόγο;Για προληπτικούς λόγους τουλάχιστον μία με δύο φορές τον χρόνο.
-
Το προφυλακτικό με προστατεύει από τον ιό HPV;Όχι. Καμμία μέθοδος αντισυλλήψεως δεν είναι εγγυημένα 100% ασφαλής. Διάφορες δερματικές και μη παθήσεις μπορούν να προκληθούν ακόμη και με τη χρήση προφυλακτικού.
-
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι κόλλησα τον ιό HPV;Αν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, τότε αυτά είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό. Αν δε αυτά είναι στον τράχηλο, τότε μόνον με τεστ ΠΑΠ (κυτταρολογική εξέταση).
-
Τι προκαλεί ο ιός αυτός σε έναν άνδρα που θα τον κολλήσει;Μπορεί να προκαλέσει οξυτενή κονδυλώματα.
-
Αν κολλήσω HPV τι μπορεί να πάθω;Μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις (και σε ορισμένες περιπτώσεις ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου, κάτι που εξαρτάται από τον τύπο του ιού, από την άμυνα του οργανισμού και διαφόρους άλλους παράγοντες).
-
Υπάρχουν εξετάσεις ανίχνευσης της λοίμωξης από τον ιό HPV;Υπάρχουν πολλές σύγχρονες μέθοδοι, όπως λ.χ. HPV-DNA TEST, τυποποίηση ιού σε περίπτωση ανιχνεύσεως.
-
Το τεστ ΠΑΠ μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);Μπορεί.
-
Πότε πρέπει να ξεκινήσω να κάνω τεστ ΠΑΠ;Με την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητος.
-
Κάθε πότε χρειάζεται η εξέταση του τεστ ΠΑΠ;Μία φορά τον χρόνο τουλάχιστον (εκτός αν το προηγούμενο τεστ ΠΑΠ ήταν παθολογικό, οπότε εκεί θα πρέπει να γίνεται καθ’ υπόδειξιν του ιατρού).
-
Ποιες είναι οι μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης;Το χάπι τις επόμενης ημέρας είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος.
-
Πόσο συχνά μπορώ να παίρνω το χάπι της επόμενης μέρας;Όσο το δυνατόν σπανιότερα λόγω του εξαιρετικού του χαρακτήρα, καθώς προορίζεται για επείγουσα και όχι τακτική αντισύλληψη. Παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο, συνίσταται η λήψη του μόνον σε επείγουσες περιστάσεις και εξαιρετικά σπάνια. Δε συνίσταται για συστηματική αντισύλληψη, παρά μόνον σε επείγουσες καταστάσεις (πιθανώς να επιφέρει διαταραχές περιόδου). Το προτιμότερο πάντως είναι η λήψη του εντός 12 ωρών από τη σεξουαλική επαφή και έως 72 ώρες το πολύ. Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η αναζήτηση συμβουλής από την γυναικολόγο σας σχετικά με τη λήψη του συγκεκριμένου χαπιού προς αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών, καθώς και άσκοπης λήψεως αυτού.
-
Εάν είμαι ήδη έγκυος και πάρω το χάπι της επόμενης μέρας, είναι επικίνδυνο;"Μπορεί να προκαλέσει τερατογέννηση και προς τούτο συνίσταται η άμεση επίσκεψη σε ιατρό.
-
Κάθε πότε πρέπει να ελέγχω το στήθος μου;Μία φορά τον χρόνο τουλάχιστον και αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια (συγγενείς 1ου βαθμού), πιο συχνά.
-
Από ποια ηλικία πρέπει να κάνω μαστογραφία;Προληπτικώς στα 35, αν δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό στην οικογένεια. Σε περίπτωση φυσιολογικών ευρημάτων, μετά τα 40 η επομένη μαστογραφία. Ενώ, αν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό στην οικογένεια, τότε καθ’ υπόδειξιν του ιατρού μπορεί να γίνει και νωρίτερα.
-
Δεν μπορώ να συλλάβω. Πότε πρέπει να συμβουλευτώ ιατρό;Εάν επί ένα 6μηνο υπάρχει χωρίς προφύλαξη τακτική σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας και παρόλα αυτά δεν μένετε έγκυος, θα πρέπει να απευθυνθείτε και οι δύο στην ιατρό. Ηλικία και γονιμότητα: Η ιδανική ηλικία, για να συλλάβει μία γυναίκα, είναι από 20 έως 30 ετών. Το όριο αυτό εκτείνεται ανεκτά ως τα 35 έτη. Όσο, ωστόσο, αυξάνεται η ηλικία πέραν των 35 ετών, μειώνεται αφενός η πιθανότητα εγκυμοσύνης και αφετέρου αυξάνεται ο κίνδυνος γεννήσεως παιδιού με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και η πιθανότητα επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
-
Πως να υπολογίσω τις γόνιμες μέρες μου;Τις γόνιμες ημέρες μπορείτε να τις υπολογίσετε μόνον σε περιπτώσεις σταθερού κύκλου και διαφέρουν κατά περίπτωση με κριτήριο τις ημερολογιακές ημέρες του μηνός. Κατά κανόνα οι γόνιμες ημέρες εντοπίζονται στη μέση του κύκλου περιόδου (λ.χ. αν ο κύκλος είναι σταθερός και συνίσταται σε 28 ημέρες, τότε οι γόνιμες ημέρες είναι από την 12η-13η ημέρα μέχρι τη 19η-20η ημέρα).
-
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γονιμότητα;Ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα, το αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών, υπερβολική άθληση ή παντελής έλλειψη αυτής, παχυσαρκία, νοσήματα θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές, υπερβολική κατανάλωση καφέ, φλεγμονές γεννητικού σωλήνα κ.λπ.
-
Τι θα συμβουλεύατε ένα ζευγάρι, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης;"Να αποφεύγει όλα τα αναφερόμενα στην προηγούμενη απάντηση και να επισκεφθεί έναν γυναικολόγο, πριν αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδί, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις προετοιμασίας εγκυμοσύνης προληπτικού χαρακτήρα, ώστε ν’ αυξηθούν κατά πολύ οι πιθανότητες συλλήψεως.
-
Θα έχω αίμα μετά τον τοκετό;Τα λόχεια είναι εκκρίσεις από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της λοχείας. Προέρχονται από την πλακουντιακή άλω (το σημείο όπου ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας). Η ποσότητα είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Τις 3-4 πρώτες ημέρες τα λόχεια είναι αιματηρά, δηλαδή περιέχουν αίμα. Από την 5η-9η ημέρα γίνονται καφεοειδή προς ορώδη και οροβλενώδη. Μετά τη 10η ημέρα ελαττώνονται δραστικά και γίνονται λευκοκίτρινα και λευκά. Το αίμα αφού σταματήσει, μπορεί και πάλι να εμφανιστεί σε ακανόνιστα διαστήματα και σε μικρές ποσότητες.
-
Θα πονάω μετά τον τοκετό;Μετά τον τοκετό η μήτρα συσπάται, για να περάσει από το ένα περίπου κιλό βάρους που είχε φθάσει στο τέλος της εγκυμοσύνης στα 60 γραμμάρια στο τέλος της λοχείας. Οι συσπάσεις αυτές σε κάποιες γυναίκες δημιουργούν ενοχλήσεις που αναφέρονται ως υστερόπονοι. Γίνονται πιο έντονοι στις πολύτοκες καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ο οποίος προκαλεί έκκριση ωκυτοκίνης που βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας. Επίσης ενοχλήσεις μπορεί να υπάρχουν στο σημείο της περινεορραφής καθώς και στο σημείο της τομής μετά από καισαρική τομή.
-
Πότε μπορώ να πλυθώ μετά τον τοκετό;Από την πρώτη ημέρα μετά τον τοκετό και εφόσον η λεχωίδα αισθάνεται καλά, μπορεί να κάνει το λουτρό της. Χρειάζεται τακτικό πλύσιμο και φροντίδα του περινέου με ήπιο αντισηπτικό για αποφυγή μολύνσεων καθώς και καλό πλύσιμο των μαστών.
-
Πότε θα έχω την πρώτη έμμηνο ρύση;Εάν η γυναίκα θηλάζει, η περίοδος εμφανίζεται με το πέρας του θηλασμού. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα, ενώ σε άλλες έναν μήνα αργότερα. Εάν η γυναίκα δε θηλάζει, η περίοδος εμφανίζεται συνήθως στις 6-8 εβδομάδες.
-
Πότε θα θηλάσω; Έχω αρκετό γάλα;Εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, το νεογνό μπορεί να θηλάσει αμέσως μετά τον τοκετό. Τις πρώτες 2-3 ημέρες εκκρίνεται το πύαρ (πρωτόγαλα), το οποίο είναι πλούσιο σε λευκώματα και αντισώματα. Όσο πιο συχνά θηλάζει το νεογνό τόσο περισσότερο γάλα παράγει ο μαστός, ώσπου να υπάρξει συγχρονισμός του μηχανισμού παραγωγής γάλακτος της μητέρας και της ποσότητας που έχει ανάγκη το παιδί.
-
Ποια πρέπει να είναι η διατροφή μου για όσο θηλάζω;Η θηλάζουσα μητέρα έχει ανάγκη από ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λευκώματα, βιταμίνες και σίδηρο καθώς και τροφές με κυτταρινικά υπόλοιπα που διευκολύνουν την κένωση του εντέρου. Πρέπει να αποφεύγονται ουσίες που περνούν στο γάλα, όπως νικοτίνη, φάρμακα και ουσίες με έντονη οσμή.
-
Αν πάρω φαρμακευτική αγωγή, μπορώ να θηλάσω;"Εξαρτάται από την φαρμακευτική αγωγή. Οδηγίες θα δοθούν από την ιατρό κατά περίπτωση.
-
Πότε μπορώ να κάνω γυμναστική κατά τη διάρκεια της λοχείας;Η σωματική άσκηση της λεχωίδος μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη μέρα του τοκετού. Οι πρώτες ασκήσεις αφορούν την τόνωση του περινέου, την καλή κυκλοφορία του αίματος με ιδιαίτερη προσοχή στα κάτω άκρα για αποφυγή θρομβώσεων καθώς και την ενίσχυση των ραχιαίων και κοιλιακών μυών. Η διάρκεια και η συχνότητα της γυμναστικής αυξάνει με το πέρασμα των ημερών.
-
Πότε μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της λοχείας;Επιτρέπεται η έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας μετά το πέρας της λοχείας κι εφόσον έχει προηγηθεί εξέταση από τον γυναικολόγο. Η έναρξη διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τη φυσική και ψυχική της κατάσταση. Δεν υπάρχουν κανόνες σεξουαλικής συμπεριφοράς, και ως εκ τούτου κάποιες γυναίκες νιώθουν απέχθεια για το ίδιο τους το σώμα, κάποιες νιώθουν υπερσεξουαλικότητα και κάποιες είναι αδιάφορες.
Disclaimer:
Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα είναι καθαρά ενημερωτικές και σε καμμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εμπεριστατωμένη ιατρική άποψη με την επίσκεψη σε μία/έναν εξειδικευμένη/ο ιατρό.
Πάντα να προτιμάτε να επισκέπτεσθε μία/έναν ιατρό, προκειμένου να λάβετε μία ολοκληρωμένη εμπεριστατωμένη άποψη και θεραπεία. Μην βασίζεστε αποκλειστικά σε καμμία περίπτωση σε πληροφορίες, που λαμβάνετε από το ίντερνετ. Οποιαδήποτε ιστοσελίδα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιστημονική άποψη μίας/ενός ιατρού, που θα δει με τα μάτια της/του και θα εξετάσει διά ζώσης την/τον ασθενή. Οι πληροφορίες, που υπάρχουν στην παρούσα ιστοσελίδα, υπάρχουν μόνον για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων επισκεπτών της σελίδος σε ένα πρώτο επιστημονικό επίπεδο, δίχως να συνιστούν σε καμμία περίπτωση ιατρική συμβουλή, προτροπή σε πράξη ή παράλειψη (πέραν της επισκέψεως στην/στον αρμόδιο ιατρό, όπου αυτό απαιτείται), αλλά στοχεύουν μόνον στην διάδοση επιγνώσεως περί συγκεκριμένων ιατρικών θεμάτων σ’ ένα επιφανειακό μη εμπεριστατωμένο επίπεδο και βάθος.