Προγενετικός Έλεγχος
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες στο γενικό πληθυσμό υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη του 3% να γεννηθούν παιδιά με κάποια ανωμαλία. Στις μέρες μας με τη βοήθεια του πλήρους Προγεννητικού Ελέγχου εξασφαλίζεται η επιτυχής διάγνωση που υπερβαίνει το 94%. Δεδομένου του ότι οι εξετάσεις του Προγεννητικού Ελέγχου είναι εντελώς ακίνδυνες και ανώδυνες για τη γυναίκα αλλά και το έμβρυο, δίνει στις μέλλουσες μητέρες μια ηρεμία και ελπίδα για τα τυχόν προβλήματα, που ενδεχομένως να προκύψουν.
Ο προγεννητικός έλεγχος είναι μια σειρά εξετάσεων, που πραγματοποιούνται στην διάρκεια της κυήσεως και ο σκοπός του είναι ο έλεγχος, η διάγνωση και η αντιμετώπιση προϋπαρχουσών παθήσεων της μητέρας, ανωμαλιών και κληρονομούμενων νοσημάτων του εμβρύου.

Αναλυτικά οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου είναι οι εξής:
-
Γενική αίματος
-
Γενική ούρων
-
Σάκχαρο - ουρία
-
Ομάδα αίματος και Rhesus
-
Έλεγχος για μεσογειακή αναιμία
-
Ηπατίτιδα Β
-
HCV (ηπατίτιδα C)
-
HIV (AIDS)
-
TSH (εξέταση για θυρεοειδοπάθεια)
-
Αντισώματα ερυθράς, τοξοπλάσματος, λιστέριας και CMV (κυτταρομεγαλοϊού) τύπου G και Μ (τα τύπου G αντισώματα δείχνουν παλαιά μόλυνση, δηλαδή ανοσία, ενώ τα τύπου Μ δείχνουν πρόσφατη μόλυνση).
-
Καλλιέργεια κολπικού υγρού για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, μύκητες, μυκόπλασμα και χλαμύδια
-
Τεστ Παπανικολάου (έλεγχος για παθήσεις και φλεγμονές του τραχήλου της μήτρας)
Χάρη στη προγεννητική φροντίδα σχεδόν όλες οι παθολογικές καταστάσεις του εμβρύου μπορούν να διαγνωστούν εγκαίρως ακόμη και πριν από την 12η εβδομάδα της κύησης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σωστής και εξειδικευμένης παρακολούθησης και αντιμετώπισης της κάθε εγκύου εξατομικευμένα.
Ο ολοκληρωμένος Προγεννητικός Έλεγχος αποτελεί πυξίδα στο έργο των μαιευτήρων – γυναικολόγων, στοχεύοντας στην προστασία τόσο του εμβρύου όσο και της μητέρας.
