Μυκητίαση

Οι μυκητιάσεις, οι οποίες εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα οφείλονται στον μύκητα κάντιντα, ο οποίος ζει σε φυσιολογικές συνθήκες στο δέρμα ή στο έντερο και δεν προκαλεί προβλήματα.

 

Σε κανονικές συνθήκες μικρός αριθμός μυκήτων μπορεί να υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα. Ενδέχεται, ωστόσο, από την αλλαγή ορισμένων  τοπικών συνθηκών να αναπτυχθεί παθολογικά και να προκαλέσει μυκητίαση.

 

Τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων μπορεί να προσβληθούν από διαφόρους μύκητες. Η διάγνωση της μυκητίασης βασίζεται κυρίως στο ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εικόνα του και σε συμπληρωματικές εξετάσεις. Η άμεση συλλογή υλικού από τον κόλπο, το αιδοίο ή το πέος και η εξέτασή του μπορούν να τεκμηριώσουν τη μόλυνση από μύκητα.

 

Γι’ αυτό και είναι πολύ χρήσιμο άμεσα να αποστέλλονται δείγματα σε μικροβιολογικό εργαστήριο για καλλιέργειες.

 

Σχετικά με την θεραπεία, η ιατρός σας θα κρίνει, ποια είναι η κατάλληλη για εσάς. Πολλές φορές συνίσταται τοπικό πλύσιμο με αντισηπτικά σκευάσματα και πολύ καλό σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής. Μερικές φορές, όταν τα συμπτώματα σταδιακά επιδεινώνονται η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη. Σήμερα υπάρχει θεραπεία απλή και ασφαλής είτε με την μορφή τοπικής αγωγής (κολπικές αλοιφές ή υπόθετα) είτε με τη μορφή χαπιών χορηγούμενα από το στόμα.

©2020 by Κουγιουμτσίδου Ελμίρα.