Μέθοδοι Αντισύλληψης
Στατιστικές μελέτες στη χώρα μας αναφέρουν ότι ο αριθμός των εκτρώσεων αγγίζει τις 40.000 τον χρόνο και ένα ποσοστό της τάξης του 20% του συνόλου των κυήσεων είναι ανεπιθύμητες. Επί πλέον, ανά 1.000 έφηβες ηλικίας 15-19 ετών, εκ των οποίων οι έξι από αυτές είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών, συμβαίνουν εννέα κυήσεις.
Για το λόγο αυτό οι γυναίκες που δεν επιθυμούν μια κύηση, αλλά είναι ενεργά σεξουαλικές και σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει ν’ ακολουθούν μία αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδο.
(Για τις πιο συχνές σχετικές ερωτήσεις πατήστε εδώ)

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας, αλλά και κάθε ζευγαριού, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντισύλληψης, που διαμορφώνονται με γνώμονα το κοινωνικό και ιατρικό ιστορικό της και την ηλικία της. Οι πλέον διαδεδομένες και προσιτές μέθοδοι είναι οι ακόλουθες:
-
Το αντισυλληπτικό χάπι: Είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους στις αναπτυγμένες χώρες, ειδικά σε νέες ηλικίες και παρέχει ασφαλή αντισυλληπτική προστασία.
-
Το σπιράλ: Είναι μια ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
-
Το ανδρικό προφυλακτικό: Είναι εύχρηστο και αρκετά αποτελεσματικό και χωρίς παρενέργειες, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Επί πλέον είναι εύκολο να το βρει κανείς (περίπτερα, σούπερ-μάρκετ κ.λπ., αν και συνίσταται για λόγους ασφάλειας προϊόντος να προτιμάται η αγορά του από φαρμακεία).
-
Το γυναικείο προφυλακτικό: Οι κανόνες χρήσης του είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με του αντρικού με τη διαφορά ότι πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε το πέος να μην εισχωρήσει μεταξύ του κόλπου και του προφυλακτικού
-
Το διάφραγμα: Είναι 92-96% αποτελεσματικό, όταν χρησιμοποιείται με σπερματοκτόνο αφρό ή κρέμα. Πρέπει να τοποθετείται πριν τη σεξουαλική πράξη και έχει το πλεονέκτημα ότι δεν τη διακόπτει και μπορεί να παραμείνει για αρκετές ώρες, σε περίπτωση που αυτή επαναληφθεί αργότερα.
-
Φυσική μέθοδος : Βασίζεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και μπορεί κατά περιπτώσεις να είναι μέχρι και 98% αποτελεσματική με την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών το ζευγάρι είτε απέχει, είτε χρησιμοποιεί μια επιπλέον μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό).
-
Ενέσιμη οξική-μεδρόξυ-προγεστερόνη: Είναι 99% αποτελεσματική, αλλά ελάχιστα διαδεδομένη στη χώρα μας. Διαρκεί 2-3 μήνες ανάλογα με το σκεύασμα και αποτρέπει τη δημιουργία ωαρίου και την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα.
-
Ο κολπικός δακτύλιος αιθυνυλοιστραδιόλης και ετονογεστρέλης: Τοποθετείται μία φορά κάθε μήνα για τρεις εβδομάδες και αφαιρείται για μία εβδομάδα, όπου η γυναίκα «βλέπει» περίοδο (αίμα εκ διαφυγής).
-
Ενδομητρικό σπείραμα λεβονοργεστρέλης: είναι το πιο επεμβατικό, αφού τοποθετείται απ’ τον γιατρό στην κοιλότητα της μήτρας, και παραμένει και δρα για 3-5 χρόνια.
-
Χάπι της επόμενης μέρας: Δε συνίσταται για συστηματική αντισύλληψη, παρά μόνον σε επείγουσες καταστάσεις (πιθανώς να επιφέρει διαταραχές περιόδου). Το προτιμότερο πάντως είναι η λήψη του εντός 12 ωρών από τη σεξουαλική επαφή και έως 72 ώρες το πολύ. Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η αναζήτηση συμβουλής από την γυναικολόγο σας σχετικά με τη λήψη του συγκεκριμένου χαπιού προς αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών, καθώς και άσκοπης λήψεως αυτού.
