Λοχεία
«Λοχεία» ονομάζουμε τις πρώτες 40 ημέρες μετά τον τοκετό. Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία συντελούνται πολλές αλλαγές τόσο σωματικές όσο και ορμονικές και ψυχολογικές. Στο διάστημα αυτό το σώμα προσπαθεί να επανέλθει στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και ο θηλασμός.
Κατά τη διάρκεια της Λοχείας παρατηρούνται κάποιες σωματικές αλλαγές:
-
Γεννητικά όργανα: παρατηρείται παλινδρόμηση της μήτρας, η οποία συνοδεύεται συνήθως και από ένα κωλικοειδές άλγος στο υπογάστριο.
-
Λόχεια: Τα λόχεια είναι αιματηρά υγρά, που αποβάλλονται από τη μήτρα και προέρχονται από τον τραυματισμό, που προκαλείται από το διαχωρισμό του πλακούντα από το ενδομήτριο, τα οποία εξαφανίζονται στο τέλος της λοχείας.
-
Μαστοί: Μέχρι την 3η με 4η ημέρα μετά τον τοκετό εκκρίνεται το πύαρ και είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά υλικά, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και αντισώματα, ενώ είναι φτωχότερο σε σάκχαρο, λίπος και λευκώματα σε σχέση με το κανονικό γάλα. Η μεγάλη σημασία για τη γυναίκα είναι ότι με το θηλασμό προκαλείται αντανακλαστική μητροσυσταλτική δράση, που βοηθά στην ομαλότερη και συντομότερη παλινδρόμηση της μήτρας.
(Για τις πιο συχνές - σχετικές με τον τοκετό, τον θηλασμό και τη λοχεία - ερωτήσεις πατήστε εδώ)

Οι ψυχολογικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη λοχεία είναι:
-
Η θλίψη της λοχείας είναι συχνή, καθώς το 50% - 85% των εγκύων εμφανίζει κακή διάθεση, κλάμα, ευμετάβλητη διάθεση, ευερεθιστότητα, άγχος, αϋπνία, διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης. 3 - 4 ημέρες μετά τον τοκετό γίνεται συνήθως η εμφάνισή της, με την κορύφωση αυτής να εντοπίζεται στην 5η - 6η μέρα με επάνοδο στο φυσιολογικό μέσα σε 2 - 3 βδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής η οικογένεια, το κοντινό περιβάλλον της εγκύου και φυσικά ο σύντροφός της θα πρέπει να την στηρίξει ψυχολογικά διατηρώντας μία καλή σχέση με την έγκυο. Δεν αποκλείεται σε σοβαρότερες περιπτώσεις και η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία και συμπτωματική φαρμακευτική αγωγή.
-
Η κατάθλιψη της λοχείας εμφανίζεται στο 10% - 20% των περιπτώσεων και μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως πολλούς μήνες. Μετά τον τοκετό και κατά τη λοχεία, είναι πιθανόν – και φυσιολογικό – να έχετε συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις, λ.χ. τη μια στιγμή να κλαίτε και την άλλη να γελάτε, χωρίς εμφανή λόγο. Στην περίπτωση όμως που οι συναισθηματικές αυτές μεταπτώσεις διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα αρνητικά συναισθήματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο της μητέρας, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα και να ζητηθεί βοήθεια.
Η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζει ενδεικτικά τα εξής συμπτώματα:
-
Απώλεια ενδιαφέροντος
-
Έλλειψη όρεξης για φαγητό
-
Πολλές ώρες αδικαιολόγητου ύπνου
-
Κλάμα χωρίς προφανή λόγο και αιτία
-
Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχολήσεως με το παιδί
-
Αυτοκαταστροφικές τάσεις
Προς αποφυγή όλων αυτών:
-
Να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο.
-
Να βγαίνετε έξω από το σπίτι.
-
Αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε, ζητήστε άμεσα βοήθεια.
-
Να μιλάτε συχνά με την/τον γυναικολόγο σας.
-
Να ζητήσετε υποστήριξη θηλασμού από μαία και μαιευτήρα.
-
Μην ξεχνάτε το check up λοχείας και τα συμπληρώματα υποστήριξης (σίδηρο, ασβέστιο ή βιταμίνη D)
Μετά τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, το σώμα και ο οργανισμός σας χρειάζονται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα προκειμένου να επανέλθουν και να μπορέσετε να βρείτε και πάλι τους ρυθμούς σας.
Φεύγοντας από το μαιευτήριο να θυμάστε ότι η/ο γυναικολόγος σας, η μαία σας και ο παιδίατρός σας είναι αυτοί που θα συνεχίσουν να δίνουν σωστές απαντήσεις στα ερωτήματά σας και τις κατάλληλες συμβουλές.
