Λήψη Βλαστοκυττάρων
Τα βλαστικά κύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και με την πλαστικότητα που διαθέτουν προσφέρουν τη δυνατότητα αντικατάστασης κυττάρων και ιστών, σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης, σε εγκεφαλικά επεισόδια, σε εγκαύματα, στο διαβήτη, σε κύτταρα του καρδιακού μυ, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, νευρικά κύτταρα, κύτταρα του δέρματος κ.ά.

Η λήψη των βλαστοκυττάρων πραγματοποιείται μέσω μίας απολύτως ασφαλούς, απλής και ανώδυνης διαδικασίας.
Την ώρα του τοκετού, αφού έχει γεννηθεί το μωρό και έχει αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο, γίνεται η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος από το υπόλοιπο τμήμα του ομφάλιου λώρου, που είναι συνδεδεμένο με τον πλακούντα, καθώς αυτός βρίσκεται ακόμα κολλημένος στη μήτρα.
Επίσης, η λήψη βλαστοκυττάρων γίνεται και από τον πλακούντα της γυναίκας, συλλέγεται δηλαδή το αίμα που παραμένει μέσα στα μικρά αγγεία του πλακούντα.
Το σύνολο των κυττάρων αυτών είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο στην αποκατάσταση του μυελού των οστών, διότι περιέχει σε μεγάλες ποσότητες τα αρχέγονα κύτταρα του μυελού, που είναι τα αιμοποιητικά και τα μεσεγχυματικά.


Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό οι τεχνικές συλλογής, επεξεργασίας και κρυοσυντήρησης βλαστοκυττάρων.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως, εάν η ψύξη γίνει προσεχτικά και με ακρίβεια, δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα ενός υγιούς βλαστοκυττάρου.
Οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές όσον αφορά τη μεταφορά και φύλαξη - σε ειδική τράπεζα - των βλαστοκυττάρων, με σκοπό την πολύτιμη χρήση τους στο μέλλον.