top of page

Κονδυλώματα ή Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV),

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

και

Εμβολιασμός κατά HPV

Μια από τις πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις είναι αυτή των κονδυλωμάτων και οφείλονται στον ιό HPV ή ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί με την σεξουαλική επαφή κάθε τύπου (ακόμα και με στοματική επαφή).

 

Τα κονδυλώματα οφείλονται σε ορισμένους τύπους χαμηλού κινδύνου του ιού HPV με πιο συχνούς τον HPV 6 και HPV 11. Πρόκειται για μια οικογένεια ιών με υψηλή μεταδοτικότητα που μεταδίδονται με την επαφή του δέρματος ή των βλεννογόνων και μπορεί να προσβάλλουν το δέρμα, τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο, το αιδοίο, τον πρωκτό, το στόμα και το φάρυγγα.

 

Είναι ένας  από τους πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενους ιούς ανά τον κόσμο και  μπορεί να μεταδοθεί με επαφή των γεννητικών περιοχών, τη στοματογεννητική επαφή και την επαφή χεριών με τη γεννητική περιοχή. Εξαιρετικά σπάνια ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο νεογνό μετά από κολπικό τοκετό.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν από τον HPV, μόλις 1-2 γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν προκαρκινική ή καρκινική αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας, με την προϋπόθεση, φυσικά, πως υποβάλλονται στον απαιτούμενο προληπτικό έλεγχο, με τον οποίο μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα η βλάβη. Είναι σημαντικό, πως η εξέλιξη των αλλοιώσεων γίνεται αρκετά αργά, δηλαδή σε 5 με 15 χρόνια.

(Για τις πιο συχνές σχετικές ερωτήσεις πατήστε εδώ)

Κονδυλώματα (HPV) και Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας

Συμπτώματα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων:

  • Φαγούρα των γεννητικών οργάνων

  • Αυξημένη υγρασία και εκκρίσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

  • Επιμόλυνση των βλαβών από μικρόβια

  • Κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ

  • Αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη στα άτομα που πάσχουν από πρωκτογενετικά κονδυλώματα

 

Για τα κονδυλώματα οι διαθέσιμες θεραπείες που υπάρχουν είτε εφαρμόζονται από την ασθενή:

  • Ποδοφυλλοτοξίνη (κρέμα 0.15% και διάλυμα 0.5%)

  • Ιμικουιμόδη (κρέμα 5%)

 

Είτε εφαρμόζονται από εξειδικευμένη ιατρό:

  • Κρυοθεραπεία

  • Τριχλωροοξικό οξύ

  • Χειρουργική αφαίρεση

  • Διαθερμοπηξία

  • Laser

  • Θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη

Θεραπεία και Εμβόλια κατά του HPV

 

Είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί εδώ, πως οι δυσπλασίες τραχήλου της μήτρας δεν είναι καρκίνος, αλλά θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες και η γυναίκα χρειάζεται πιο συχνή παρακολούθηση με σκοπό την κατάλληλη αντιμετώπιση.

 

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων δυστυχώς δεν είναι οριστική. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τον ιό, αλλά αντιμετωπίζουμε τις βλάβες που αυτός δημιουργεί. Οι βλάβες μπορεί να ξαναεμφανιστούν και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος του ιού, το κάπνισμα, η άμυνα του οργανισμού, η μη εξαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων κ.ά.

 

Για τη θεραπεία του HPV διατίθενται κυρίως δύο εμβόλια: το διδύναμο και το τετραδύναμο. Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί απόλυτα ασφαλής για τις γυναίκες και η πιο συχνή παρενέργεια είναι ο τοπικός ερεθισμός με ερυθρότητα, οίδημα και κνησμό στο σημείο που έγινε η ένεση. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν προστατεύουν από τα πιο επικίνδυνα στελέχη του ιού όχι όμως από όλα. Άρα η χρήση προφυλακτικού και η γενικότερη προσοχή είναι απαραίτητη ακόμα και σε γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων κατά ορισμένων τύπου HPV είναι πολλαπλώς αποδεδειγμένη, ενώ τα προφυλακτικά παρότι δεν προστατεύουν απολύτως από τη μόλυνση από τον ιό, σίγουρα περιορίζουν την πιθανότητα μετάδοσής του.

 

Συγκεκριμένα, τα προφυλακτικά εμβόλια προστατεύουν τον οργανισμό από τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και από τον ίδιο τον καρκίνο που οφείλονται στους τύπους 16 & 18 του ιού ΗPV. Το διδύναμο εμβόλιο παρέχει επιπλέον προστασία στην πρόληψη του καρκίνου λόγω αποτελεσματικότητας στην πρόληψη βλαβών από τον 3ο, 4ο και 5ο συχνότερο ογκογόνο τύπο του ιού HPV μετά τους 16 & 18, ενώ το τετραδύναμο προστατεύει επιπρόσθετα από τις προκαρκινικές βλάβες του αιδοίου και του κόλπου καθώς και από τα γεννητικά κονδυλώματα.

 

Οι ιδανικότερες ηλικίες για τον εμβολιασμό είναι 12 με 26 ετών είτε πριν είτε μετά την έναρξη σεξουαλικών επαφών, ενώ γίνεται δεκτό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στις γυναίκες ηλικίας 26 έως 45 ετών.

 

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, πως το 70% των γυναικών, που έχουν σεξουαλικές επαφές, θα έρθουν σε επαφή με κάποιον τύπο του ιού HPV, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα ιαθεί αυτόματα από τον οργανισμό.

Ένα διαγνωστικό τεστ για τον τράχηλο της μήτρας στις γυναίκες είναι το γνωστό σε όλους μας, τεστ Παπανικολάου. Η διάγνωση της μόλυνσης στις γυναίκες γίνεται και με το HPV DNA test το οποίο μπορεί να δείξει τον τύπο του HPV που έχει μολύνει μια γυναίκα.

 

Οι τύποι 16 και 18 είναι οι πιο συχνοί και ευθύνονται συνολικά για το 75% περίπου των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και για το 55% περίπου των υψηλόβαθμων προκαρκινικών βλαβών (βαθμού 3) στο ίδιο σημείο.

Αξίζει να τονισθεί ότι η πλειοψηφία των μολύνσεων από τον ιό HPV δεν οδηγεί σε καρκίνο.

 

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με την/τον γυναικολόγο σας και να μην αμελήσετε τα κονδυλώματα. Οι βλάβες θα αντιμετωπιστούν πιο δύσκολα, όταν μεγαλώσουν και πολλαπλασιαστούν, ενώ μεταδίδονται πολύ εύκολα και στην/στον σύντροφό σας, καθώς η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει 100%. Επίσης, ο ρόλος της γυναικολόγου είναι καθοριστικός και για την κλινική εξέταση.

bottom of page