Καρκίνος Μαστού
Ο τακτικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο κατά 25%. Ο καρκίνος μαστού αποτελεί σε συχνότητα την πιο συνηθισμένη μορφή κακοήθειας, της οποίας τα ποσοστά εμφάνισης αυξάνονται με την ηλικία.
Οι γενετικοί παράγοντες καθώς και η έκθεση σε ορμόνες αποτελούν δυο σημαντικούς παράγοντες κίνδυνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, επίσης η απουσία θηλασμού, η μη τεκνοποίηση, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου καρκίνου. Ο καρκίνος του µαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου, που εκδηλώνεται στις γυναίκες, και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% από όλους τους κακοήθεις όγκους. Σχεδόν 500.000 γυναίκες παθαίνουν κάθε χρόνο καρκίνο του µαστού στην Ευρώπη και από αυτές περίπου 5.000 είναι Ελληνίδες. Ωστόσο, το μεγάλο οιονεί «πλεονέκτημα» της νόσου είναι, ότι μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα, με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπισή του.
Κάποια συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον καρκίνο του μαστού είναι τα ακόλουθα:
-
Κάποιο συμπαγές ογκίδιο, που κατά βάση δεν μπορεί να μετακινηθεί και ίσως να πονάει
-
Έκκριση ορώδους ή αιμορραγικού υγρού από τη θηλή
-
Η θηλή μπορεί να είναι στραμμένη προς τα μέσα
-
Η έκκριση σκουρόχρωμου υγρού από τη θηλή
-
Το δέρμα μπορεί να παρουσιάζει εσοχές στις περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος
-
Να παρατηρηθεί αλλαγή στο σχήμα του μαστού

Θεραπεία υπάρχει και πρωταρχικό στόχο έχει την αφαίρεση της ορατής νόσου.
Η εγχείρηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Η ιατρός σας θα σάς ενημερώσει, θα σας συμβουλεύσει και θα σας καθοδηγήσει ως προς το είδος της επεμβάσεως. Σε αρκετές περιπτώσεις, μετά την εγχείρηση και με τη λήψη των αποτελεσμάτων από την ιστολογική εξέταση, μπορεί να χρειασθεί Ακτινοθεραπεία, Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία.
Για το λόγο αυτό κάθε γυναίκα θα πρέπει να προγραμματίζει τακτικό προληπτικό έλεγχο μαστού κάθε χρόνο, ασχέτως συμπτωμάτων. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού με τη χρήση υπερήχου και μαστογραφίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να προλάβει τη νόσο σε πρώιμα στάδια και να οδηγήσει την ασθενή σε πλήρη ίαση.
Η Παγκόσμια Ημέρα
Κατά του Καρκίνου
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση. Είναι μια σημαντική ευκαιρία υπενθύμισης των γυναικών να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία μία στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ωστόσο, παρά τη συχνότητα της εμφανίσεώς της, η νόσος εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αυτή επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένη/ο ιατρό.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού έχει ως στόχο να υπενθυμίσει σε κάθε γυναίκα να κλείσει ένα ραντεβού με τη γυναικολόγο της, να αγαπήσει και να φροντίσει ακόμα περισσότερο τον εαυτό της με επιλογές που προάγουν την υγεία της. Ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ είναι πια αθεράπευτη ασθένεια!
