top of page

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια παγκοσμίως γνωστή και διαδεδομένη μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής με τεράστια επιτυχία.


Η θεραπεία με υαλουρονικο οξύ αφορά μια ασφαλή και απλή μέθοδο  για την διατήρηση ενός νεανικού και σφριγηλού δέρματος. Τα οφέλη της είναι σημαντικά και εντυπωσιακά καθώς έχει την δυνατότητα να βελτιώνει την ελαστικότητα, την υφή, το χρώμα και την τονικότητα της επιδερμίδας, να αναζωογονήσει το πρόσωπο, να του χαρίσει μια πιο φρέσκια και νεανική όψη και να σβήσει τις ρυτίδες χωρίς παρενέργειες. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα απολύτως φυσικό συστατικό που προσφέρει βαθιά ενυδάτωση στο δέρμα.


Με την πάροδο του χρόνου το υαλουρονικό οξύ, το οποίο είναι και βασικό δομικό στοιχείο της επιδερμίδας μας, χάνεται από τον οργανισμό μας. Με την θεραπεία Υαλουρονικού οξέος πραγματοποιείται αναπλήρωσή του, με ενέσιμη μορφή, επαναφέροντας την σφριγηλότητα, νεανικότητα και ελαστικότητά του.

botox parts.jpg

Τι είναι το υαλουρονικο οξύ;


Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη, την λεγόμενη γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG), η οποία είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματός μας, το οποίο έχει ελαστικότητα και την ιδιότητα να μπορεί να συγκρατήσει το νερό στο δέρμα μας.

 

Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων το υαλουρονικό οξύ αυξάνει την ενυδάτωση του δέρματος χαρίζοντάς του  όγκο και ελαστικότητα. Επίσης,  σημαντικό ρόλο έχει και στην ανάπλαση του δέρματος καθώς έχει σημαντική επουλωτική δράση. Η θεμελιακή για το δέρμα αυτή πρωτεΐνη αναδεικνύει τη νεανικότητα και τη σφριγηλότητά της.


Το υαλουρονικό είναι ένα συστατικό το οποίο έχει την ικανότητα να συγκρατεί ποσότητα νερού ίση έως και 1000 φορές το βάρος του. Χάρη σε αυτήν του την ικανότητα προσφέρει στο δέρμα ελαστικότητα και όγκο (αυξάνει τον όγκο του έως 20 φορές), προστατεύει από την γήρανση, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και χαρίζει μια πιο λεία, όμορφη και νεανική επιδερμίδα.

Με την πάροδο του χρόνου όμως, η φυσική  παραγωγή  υαλουρονικού οξέως μειώνεται, με αποτέλεσμα να χάνει την νεανική του όψη, την σφριγηλότητα του και να αφυδατώνεται. Αυτό οδηγεί στο να εμφανίζονται σιγά σιγά βαθιές ρυτίδες. Έχει παρατηρηθεί ότι, ήδη από την ηλικία των 18-20 ετών ξεκινάει η επιβράδυνση της φυσικής παραγωγής του υαλουρονικού οξέος από τον οργανισμό και η διάσπασή του.  Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως στην ηλικία των 45 ετών η περιεκτικότητα του οργανισμού σε υαλουρονικό οξύ έχει μειωθεί στο μισό. Ωστόσο, καθημερινά ο ίδιος μας ο οργανισμός αντικαθιστά φυσικά το 1/3 της παραγόμενης ποσότητας υαλουρονικού οξέος.
 

Πού εφαρμόζεται;


Η θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό ενδείκνυται για:

 

 • Τη βελτίωση του σχήματος της μύτης - τη ρινοχειλική αύλακα – δηλαδή το σημείο που ξεκινάει από τη βάση της μύτης μέχρι το έξω μέρος του στόματος καλύπτοντας και τις γωνίες του.

 • Τη διόρθωση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων στόματος τόσο τον αριθμό όσο και το βάθος τους.

 • Τις ρυτίδες των παρειών.

 • Για την αύξηση του όγκου των χειλιών.

 • Για διόρθωση των μαύρων κύκλων.

 • Τις ρυτίδες μετώπου, ματιών, μεσόφρυου.

 • Για διόρθωση των ουλών από ακμή. 

 

 • Για τη διαμόρφωση του περιγράμματος των χειλιών, αλλά και του προσώπου.

 

 • Για να γεμίσει τα ζυγωματικά.

 

 • Για ανόρθωση και αύξηση όγκου γλουτών.

 

 • Αύξηση μαστών με υαλουρονικό οξύ – τις ρυτιδώσεις στο ντεκολτέ.

 

 • Ουλές μετά από χειρουργικές επεμβάσεις οπουδήποτε στον κορμό και στα άκρα.

 

 • Για να σχηματίσουμε μια πιο σφριγηλή εικόνα στην όψη των χεριών.

 

 • Τη μείωση των σημαδιών γήρανσης (δυσχρωμίες, πανάδες, λεκέδες).

 

 • Την προστασία από τη φωτογήρανση.

 

 • Βαθιά ενυδάτωση.

Ποιά είναι η διαδικασία εφαρμογής του ενέσιμου Υαλουρονικού Οξέος;


Το Υαλουρονικό οξύ, σε ενέσιμη μορφή, υπάρχει με τη μορφή παχύρευστης γέλης. Πρόκειται για ένα διάφανο, άχρωμο και άοσμο gel. Η εφαρμογή του πραγματοποιείται ΜΟΝΟ από έμπειρο γιατρό, που έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση. Με μια πολύ μικρή βελόνα (Νο Pain Needle) πραγματοποιείται η έγχυση στα επιθυμητά σημεία.

 

Πριν ξεκινήσει η έγχυση του υλικού, τοποθετείται αναισθητική κρέμα τοπικά. Η διάρκεια εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 30-40 λεπτά. Συνήθως η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία μόνο συνεδρία και γίνεται επανέλεγχος μετά από 15 ημέρες.

 

Τα αποτελέσματά της εγχύσεως φαίνονται άμεσα και η διάρκειά τους κυμαίνεται μεταξύ 9 - 18 μηνών, ανάλογα με τον τύπο υαλουρονικού οξέος που θα χρησιμοποιηθεί, τον τύπου του δέρματος και από το είδος των ρυτίδων. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μπορεί η θεραπεία να επαναληφθεί για την καλύτερη δυνατή διατήρηση τους.

Υπάρχουν Παρενέργειες;


Το υαλουρονικό οξύ αν εφαρμοστεί από ειδικούς ιατρούς με εμπειρία στις ενέσιμες θεραπείες, τότε θα έχουμε ένα φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Εφαρμόζοντας η ιατρός το πρωτόκολλο και ανάλογα με τις ανάγκες της/του κάθε ασθενούς, δεν θα υπάρξει κάποιο είδος παραμόρφωσης, δε θα γίνεται αντιληπτό και δεν θα ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία.


Κάποιες ανεπιθύμητες, προσωρινές και άμεσα αντιμετωπίσιμες παρενέργειες μπορεί να είναι οι ακόλουθες:


•    Να εμφανιστούν κάποιες κοκκινίλες στην επιδερμίδα. 
•    Πολύ σπάνια εμφανίζεται κάποιο οίδημα στην περιοχή εφαρμογής του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος. 
•    Μελάνιασμα στο σημείο όπου έγινε η έγχυση του υαλουρονικού οξέος, αλλά υποχωρεί γρήγορα με τη βοήθεια πάγου. 
•    Φλεγμονή η οποία όμως υποχωρεί με τη χρήση αντιβιοτικών. 
•    Μη επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτήν την κατηγορία έχουμε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση, όπου ο ασθενής χρειάζεται περισσότερη ποσότητα υαλουρονικού οξέος, τότε απλά επαναλαμβάνεται η θεραπεία με την έγχυση επιπρόσθετου υλικού. Στην δεύτερη περίπτωση,  όπου το αποτέλεσμα είναι υπερβολικό, τότε και πάλι είναι αντιστρέψιμο, με την χορήγηση ενέσιμου  αντιδότου του υαλουρονικού οξέος, δηλαδή η υαλουρονιδάση.


Δεδομένου ότι σαν μόριο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που υπάρχει στους ανθρώπινους ιστούς, το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ασφάλεια.

 

 


Σε ποια άτομα αντενδείκνυται;


Η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος θα πρέπει να αποφεύγεται:

 • Από άτομα που πάσχουν από νεφρικές ή ηπατικές παθήσεις 

 • Από έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν

 • Από ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή έχουν θρομβοεμβολικά επεισόδια 

bottom of page