top of page

Φυσιολογικός Τοκετός ή Καισαρική

Φυσιολογικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κυήσεως. Το παιδί γεννιέται με κεφαλική προβολή και μετά τον τοκετό η μητέρα και το παιδί είναι σε καλή κατάσταση.

Όπως προκύπτει από διεθνείς στατιστικές μελέτες, μία άρτια εκπαιδευμένη και έμπειρη γυναικολόγος με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών επεμβατικού φυσιολογικού τοκετού μπορεί να σας προσφέρει έναν πιο ασφαλή φυσιολογικό τοκετό σε σύγκριση με μια καισαρική.

Επίσης η αποφυγή της καισαρικής, πέραν του ότι προστατεύει τη μητέρα  από κινδύνους όπως η αιμορραγία, ο τραυματισμός οργάνων, οι μολύνσεις και οι μελλοντικές συμφύσεις στην κοιλιά, μειώνει πιθανές επιπλοκές σε μελλοντικές επεμβάσεις στη μήτρα, είναι πιο ευνοϊκή  για το μωρό και προσφέρει εν κατακλείδι ένα πιο οικονομικό συνολικό κόστος νοσηλείας. Φυσικά, όταν ο τοκετός με καισαρική τομή κριθεί ιατρικώς απαραίτητος από την/τον γυναικολόγο, τότε θα πρέπει παρά τις ανωτέρω επιφυλάξεις σε κάθε περίπτωση να τελείται με αυτόν τον τρόπο.

(Για τις πιο συχνές - σχετικές με τον τοκετό, τον θηλασμό και τη λοχεία - ερωτήσεις πατήστε εδώ)

​Φυσιολογικός Τοκετός ή Καισαρική
Doctor Examining Pregnant Woman

Πότε πρέπει να γίνει Καισαρική;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Γυναικολόγων-Μαιευτήρων (FIGO), για να πραγματοποιηθεί καισαρική τομή πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις, οι οποίες να επιβάλλουν τοκετό μέσω καισαρικής . Όταν δεν συντρέχει κάποιος από τους παρακάτω λόγους, θα πρέπει η μέλλουσα μητέρα να φέρνει το παιδί της στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό.

Οι κυριότερες καταστάσεις, όπου επιβάλλεται η Καισαρική τομή είναι ενδεικτικά:

  • προηγουμένη καισαρική τομή

  • πολύδυμη κύηση-δίδυμη κλπ.

  • προβλήματα του πλακούντα – πρόδρομος, αποκόλληση, ανεπάρκεια

  • ανώμαλη προβολή του εμβρύου – ισχιακή προβολή

  • επιβεβλημένη γέννηση ενός πρόωρου βρέφους

  • εμβρυϊκή δυσχέρεια κατά τον τοκετό

  • αιμορραγία ή ιατρικοί λόγοι της μητέρας –προεκλαμψία, ιογενείς λοιμώξεις

Παρόλα αυτά και σε μια προγραμματισμένη καισαρική μπορεί να ελλοχεύουν αρκετές επιπλοκές. Είναι μια μεγάλη επέμβαση κατά την οποία μπορεί να εμφανιστούν αιμορραγίες, μετεγχειρητικές λοιμώξεις και φλεβικές θρομβώσεις. Να σημειωθεί πως και ο φυσιολογικός τοκετός εμπεριέχει τους κινδύνους αυτούς αλλά, σε μικρότερο ποσοστό.

 

Επίσης με την καισαρική έχουμε τομή στο δέρμα και την μήτρα, κάτι το οποίο συνεπάγεται περιορισμό των κινήσεων για ένα χρονικό διάστημα έως ότου επουλωθούν οι τομές αυτές.

 

Συνεπώς, επαφίεται και πάλι στην ιατρό ν’ αποφασίσει, ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αναλόγως με την κάθε περίπτωση, την οποία και εξηγεί αναλυτικά στην έγκυο.

Woman & Doctor
bottom of page