top of page

Εξέταση Μαστού

Γενικές πληροφορίες

Ο καρκίνος του µαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου, που εκδηλώνεται στις γυναίκες, και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% από όλους τους κακοήθεις όγκους. Σχεδόν 500.000 γυναίκες παθαίνουν κάθε χρόνο καρκίνο του µαστού στην Ευρώπη και από αυτές περίπου 5.000 είναι Ελληνίδες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για τη πιο συχνή μορφή καρκίνου στο γυναικείο πληθυσμό. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη θεραπεία.

 

Η εξέταση των μαστών και η διάγνωση των παθήσεών του θα πρέπει ν’ αποτελούν αναγκαίο μέρος του τακτικού  προληπτικού ελέγχου, που κάθε γυναίκα κάνει στην/στον γυναικολόγο της.

 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το 80% των περιστατικών με καρκίνο του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες, οι οποίες έχουν περάσει το 50στό έτος ηλικίας, παρ’ όλο, που υπάρχουν περιπτώσεις με καρκίνο του μαστού και σε πολύ νεαρότερες ηλικίες. Για τον λόγο αυτό, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά σε σχετικά μικρή ηλικία.

Για τις πιο συχνές σχετικές ερωτήσεις πατήστε εδώ)

Εξέταση Μαστού

Στην ηλικία των 35 ετών πρέπει να γίνει ο πρώτος μαστογραφικός έλεγχος. Κατόπιν, στην ηλικία των 40 έως 50 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση των μαστών κάθε δύο χρόνια. Από την ηλικία των 50 ετών, θα πρέπει να υποβάλλεται συστηματικά σε μαστογραφία και κλινική εξέταση των μαστών από εξειδικευμένο ιατρό, μία φορά το χρόνο.

 

Εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω συνιστά η ύπαρξη ειδικών λόγων για πιο τακτικό έλεγχο (όπως στις περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού με συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο μαστού), και στην περίπτωση αυτή, αν το κρίνει η/ο γυναικολόγος, θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά οι ανωτέρω εξετάσεις ήδη από την ηλικία των 35 ετών.

Στις μικρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, όπου λόγω πυκνότητας του μαστού η μαστογραφία έχει μειωμένη δυνατότητα να ανιχνεύσει ένα μικρό καρκίνο, η γυναίκα μπορεί να ελέγξει τους μαστούς της με κλινική εξέταση και υψηλής ευκρίνειας υπερηχογράφημα. Σε νέες, αλλά «υψηλού κινδύνου» γυναίκες, ο έλεγχος του μαστού τους μπορεί να γίνει και με μαγνητική μαστογραφία, εφόσον το κρίνει η/ο γιατρός τους.

Αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση μαστού, λοιπόν, αφορά τον έλεγχο του μαστού από την ίδια τη γυναίκα, είναι δε μια  διαδικασία την οποία μπορεί να κάνει οποιαδήποτε γυναίκα μόνη της ακόμα και στο σπίτι της.

Η εξέταση στοχεύει στο να γνωρίζει κάθε γυναίκα τη μορφολογία και την υφή των μαστών της και να μπορέσει να παρατηρήσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, η ψηλάφηση είναι καλύτερο να πραγματοποιηθεί  7-10 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου, ενώ κατά τη διάρκειας της εμμηνοπαύσεως η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μέρα. 

Η αυτοεξέταση μπορεί να γίνει τόσο με παρατήρηση μπροστά στον καθρέπτη των μαστών, όσο και με ψηλάφηση  του κάθε μαστού και της μασχάλης με τις άκρες των δακτύλων.  Η εξέταση μπορεί να γίνει σε όρθια ή σε ύπτια θέση.

 

Χρήσιμες οδηγίες στην αυτοεξέταση είναι οι ακόλουθες:

  • Εφαρμόστε αργές κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δακτύλων

  • Ασκήστε διαφορετικά επίπεδα πίεσης – πιέστε λιγότερο για να αισθανθείτε τους ιστούς κοντά στο δέρμα και πιέστε περισσότερο για τους βαθύτερους ιστούς και τις περιοχές κοντά στα πλευρά και το στέρνο.

  • Εφαρμόστε μεθοδική τεχνική, ώστε να εξεταστεί όλος ο μαστός και η μασχάλη.

Μη βιάζεστε – διαθέστε λίγα λεπτά από το χρόνο σας για αυτή την εξέταση.

 

Είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να μην το αμελήσετε.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα επισκεφτείτε άμεσα τη γυναικολόγο σας!

  • Αλλαγές στο σχήμα ή την παρυφή του μαστού

  • Ψηλαφητό ογκίδιο το οποίο δε μεταβάλλεται μετά την περίοδο

  • Πάχυνση του δέρματος, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, ραγάδες ή φαγούρα

  • Μεταβολές στη θηλή, εισολκή (η θηλή δηλαδή δεν κοιτάει φυσιολογικά προς τα έξω, αλλά είναι αντεστραμμένη προς τα μέσα), αλλαγές στο σχήμα ή τη θέση της

  • Έκκριμα από τη θηλή, ιδίως αν είναι αιματηρό

Εξέταση από ιατρό

Η κλινική εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη. Στην εξέταση η ιατρός αναζητεί ογκίδια, πιθανές αλλαγές του χρώματος , του μεγέθους των μαστών και τυχόν δερματικές αλλοιώσεις της θηλής.

Οι απεικονιστικές διαγνωστικές μέθοδοι που αφορούν το μαστό είναι κατά σειρά: 

  • Μαστογραφία

  • Υπερηχογραφικός έλεγχος

  • Μαγνητική Τομογραφία Μαστών

Στην περίπτωση που διαγνωσθεί κάποια μάζα υπάρχουν τέσσερις διαγνωστικοί τρόποι, για να διαγνώσουμε, εάν η μάζα είναι καλοήθης ή κακοήθης:

  • Ιστολογική βιοψία με βελόνη

  • Στερεοτακτική βιοψία

  • Κυτταρολογική βιοψία

  • Ανοιχτή χειρουργική βιοψία

 

Γι’ αυτό, λοιπόν, κάντε πράξη την πρόληψη και κλείστε άμεσα ένα ραντεβού με την/τον γυναικολόγο.

bottom of page