top of page

BOTOX

Το ΒΟΤΟΧ, είναι μια μορφή φυσικής πρωτεΐνης- νευροτοξίνης (εμπορική ονομασία αυτής), που παράγεται από το κλωστηρίδιο botulinum (βοτουλινική τοξίνη). Η δράση της φυσικής αυτής πρωτεΐνης μπλοκάρει προσωρινά την κινητικότητα συγκεκριμένων μυών, στην οποία οφείλεται η δημιουργία των ρυτίδων, λειαίνοντας έτσι την επιδερμίδα και δίνοντας νεανική όψη στο πρόσωπο. Η βοτουλινική τοξίνη (botox) αποτελεί γενικώς τον καλύτερο, ασφαλέστερο (εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τον FDA) και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων αισθητικών στόχων και όρων υγείας όπως:

 

 • Το πόδι της χήνας

 • Ρυτίδες μετώπου

 • Ρυτίδες μεσοφρύου

 • Υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη

 • Επαναλαμβανόμενους σπασμούς του αυχένα

 • Ρυτίδες περιοφθαλμικές και μύτης

 • Ρυτίδες χειλιών

 • Γωνίες στόματος

 • Ανύψωση του πεσμένου φρυδιού

 • Ημικρανία

 • Υπεριδρωσία

Οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης (μπότοξ) σε ενέσιμη μορφή συνιστούν μία εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο για το “σβήσιμο” των γραμμών έκφρασης, που προκαλούνται εξαιτίας των μυϊκών συσπάσεων κατά την συνοφρύωση, το γέλιο ή άλλες εκφράσεις του προσώπου και αυτό κάνει με φυσικό τρόπο τις ρυτίδες να χαλαρώνουν.

botox parts.jpg

Ποια είναι η διαδικασία και πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;


Η θεραπεία ρυτίδων προσώπου με botox γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό και διαρκεί από 10 έως και 20 λεπτά, ανάλογα με την κατάσταση του εκάστοτε ατόμου. Το φάρμακο εγχύεται στην ρυτίδα με μια μικροσκοπική βελόνα πάχους μισού μόλις χιλιοστού. Η βελόνα του botox είναι πάρα πολύ λεπτή κι έτσι δεν προκαλεί πόνο.

 

Ωστόσο, επειδή επιθυμούμε το καλύτερο για τον ασθενή μας και  για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή ενόχληση ή δυσφορία, πραγματοποιούμε τοπική επάλειψη αναισθητικής κρέμας ή σπρέι στα σημεία που θα εφαρμοστεί, περίπου 40’ λεπτά πριν τη θεραπεία.

 

Η έναρξη της δράσεως ξεκινά μετά από 3 μέρες έως και 3 εβδομάδες κατόπιν της εγχύσεως. Όμως, τα αποτελέσματα είναι πιο συχνά ορατά μετά από μία ή δύο ημέρες.

 

Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό στις 10-15 μέρες μετά την εφαρμογή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τις οποίες θα κρίνει η γιατρός, μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να την επισκεφθεί στο ιατρείο της μετά το πέρας των 15 ημερών από την αρχική εφαρμογή, ώστε να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα. Η διάρκεια της δράσης του φαρμάκου εξαρτάται από τον οργανισμό, την ένδειξη, τη δοσολογία αλλά και τη μέθοδο χορήγησης.

 

Τα αποτελέσματα, παρόλα αυτά,  δεν είναι μόνιμα. Γενικότερα, η δράση του διαρκεί από 3 έως 6 μήνες, αναλόγως της κινητικότητας των μυών του προσώπου, της ηλικίας της/του ασθενή και του τύπου του δέρματός της/του.

Μετά την θεραπεία


Μετά την έγχυση του φαρμάκου η γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες και συμβουλές, που θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να κάνετε μασάζ στην περιοχή που κάνατε το Botox, αποφεύγετε να ξαπλώσετε, να σκύψετε έντονα ή να σηκώσετε βάρος για τις πρώτες 6-8 ώρες.
 

 

Σε ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω μπότοξ και η προληπτική του δράση;


Το botox χρησιμοποιείται για να μαλακώσει την εμφάνιση των βαθιών γραμμών και των ρυτίδων σε άτομα άνω των 18 ετών. Το ιδανικότερο είναι να χορηγείται σε άτομα των οποίων τα πρώτα σημάδια του χρόνου έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται. Μπορείτε να ξεκινήσετε το μπότοξ και από μικρή ηλικία, κυρίως για την προφυλακτική δράση του botox, προκειμένου να καθυστερήσετε όσο γίνεται τις συνέπειες της γήρανσης.

 

Με το μπότοξ μειώνεται η μυϊκή δραστηριότητα και οι υπερβολικές εκφράσεις του προσώπου, ενώ οι ρυτίδες, που προκαλούνται από τις επανειλημμένες και ακούσιες εκφράσεις του προσώπου, ελαχιστοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου, το άτομο που έχει πραγματοποιήσει αρκετές θεραπείες μπότοξ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αναπτύξει ρυτίδες, σε βαθμό που προβλεπόταν να εμφανίσει και με μία θεραπεία συντήρησης ανά έτος ή 14μηνο θα μπορεί να διατηρεί μια εμφάνιση πιο νεανική και υγιή. 

Πότε αντενδείκνυται τo BOTOX;


Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες η χρήση του Botox θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

 

 • Σε όσους είναι αλλεργικοί στην βοτουλινική τοξίνη

 • Σε όσους έχουν διαγνωστεί με βαριά μυασθένεια 

 • Αν στο σημείο εφαρμογής υπάρχει μόλυνση ή φλεγμονή

 • Γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή γαλουχίας

 • Ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένα αντιβιοτικά (π.χ. αμινογλυκοσίδες)

 • Εάν έχετε κάνει πρόσφατα (3-6 μήνες) επέμβαση στο πρόσωπο

 • Εάν κάνετε κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.


Πριν την θεραπεία και προς αποφυγή οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων συνεπειών, είναι σημαντικό να μην έχετε κάνει κατάχρηση αλκοόλ για όσο διάστημα σας το συστήσει η γιατρός.
Κατά τα άλλα, η μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες με μεγάλη ασφάλεια.

Υπάρχει κίνδυνος το αποτέλεσμα να μοιάζει ψεύτικο;


Η σωστή προσέγγιση από την ιατρό σας είναι πολύ σημαντική για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Μία έμπειρη ιατρός θα μπορέσει να προκαλέσει αδράνεια στις ακούσιες κινήσεις των μυών, επειδή όμως δεν επιθυμούμε το botox να μπλοκάρει τα ερεθίσματα εντελώς, επιτρέπεται μια ελαφρά κινητικότητα των μυών. Έτσι, διατηρούμε ένα πρόσωπο που είναι σε θέση να δημιουργήσει τις φυσικές του εκφράσεις. Αυτό μπορεί να γίνει δίνοντας την κατάλληλη δοσολογία, η οποία καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους τις οποίες η ιατρός θα λάβει υπόψιν. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν προσωρινά μελανιές, ερυθρότητα ή ήπιο πρήξιμο τοπικά στο σημείο της έγχυσης, αλλά όταν ακολουθείται το θεραπευτικό πρωτόκολλο και οι οδηγίες της ιατρού, τα συμπτώματα αυτά θα εξαφανιστούν εντός 3 ημερών.

 


Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;


Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά ασυνήθεις και σπάνιες. Παρόλα αυτά ένα μικρό οίδημα, ερύθημα ή εκχύμωση μπορεί να εμφανιστούν, αλλά εξαφανίζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μεταξύ 24-48 ωρών.

 

Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να οφείλονται στην μετακίνηση του υγρού σε γειτονικούς μύες με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη παροδική ακινητοποίησή τους.

 

Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας ακόμα και σε τέτοιες σπάνιες παρενέργειες, καθώς είναι 100% αναστρέψιμες και παροδικές.

Πόσο κοστίζει το μπότοξ;


To κόστος του μπότοξ είναι πολύ προσιτό, γι’ αυτό και επιλέγεται από χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Το κόστος εφαρμογής θεραπείας botox ποικίλει και εξαρτάται από το σημείο εφαρμογής, από τις ανάγκες της/του ασθενούς ως προς το θεραπευτικό στόχο, αλλά και από την/τον ιατρό που θα επιλέξεις.

Χρήσιμες οδηγίες & συμβουλές:


•    προσπαθήστε να εξασκήσετε τους μύες του προσώπου σας, για 20 – 30 λεπτά μετά τη θεραπεία (π.χ συνοφρύωση, ανασήκωμα των φρυδιών). Αυτό βοηθά το φάρμακο να ενεργήσει γρηγορότερα μέσα στους μύες. Παρόλο που η τεχνική αυτή θα βοηθήσει, δεν σημαίνει πως αν το ξεχάσετε θα υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα


•    μη δοκιμάσετε να τρίψετε τις περιοχές που έγινε η θεραπεία, για τις επόμενες 24 ώρες


•    μη χρησιμοποιήσετε make – up για 4 ώρες μετά την θεραπεία


•    μη ξαπλώσετε και μην ασκηθείτε έντονα για 3 – 4 ώρες μετά την θεραπεία


•    αποφύγετε το καυτό ντους, το σεσουάρ και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, για τις επόμενες 2 ημέρες


•    να είσαστε σίγουροι πως μικρά σημαδάκια, ή κοκκινίλες θα εξαφανιστούν τελείως μέσα σε λίγες ώρες

bottom of page